North Park

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Hogyan éljünk túl egy földrengést a Fülöp-szigeteken?

2018.05.07. | Tamás J. Bertalan

earthquake-drill.jpg

 

A Fülöp-szigeteken majdnem olyan gyakori vendég a földrengés, mint az eső. Tavaly megúsztam, idén viszont nem volt ekkora szerencsém: épp a faházamban álltam, amikor remegni kezdett az egész hóbelebanc. Utánanéztem, mi a hivatalos itiner erre az esetre, és nagyon furcsa dolgokra bukkantam.

Címkék: földrengés fülöp-szigetekA kilátás Isten ablakából

2017.12.13. | Tamás J. Bertalan

godswindow1.jpg

 

A God's Window, azaz Isten ablaka a világ egyik legnagyobb kanyonja, a Blyde River Canyon kilátója, egyben Dél-Afrika egyik legnépszerűbb természeti látványossága. Hónapokkal azután, hogy hazatértem, végre átrágtam magam a fotóimon, úgyhogy most megmutatom, mit lát isten, miközben a reggeli kávéját kortyolja!

Címkék: fotó kilátó dél-afrika blyde river canyon gods window isten ablakaAz 55 millió stoptábla országa, avagy közlekedés Dél-Afrikában

2017.11.20. | Tamás J. Bertalan

roadside2.gif

 

Nem az Európában viszonylag ritka bal oldali közlekedés a legfurcsább dolog, amit a dél-afrikai közutakon tapasztalhat az ember.

Címkék: köztársaság elefánt antilop stoptábla dél-afrika dél-afrikai köztársaság9 fura tény Dél-Afrikáról (mert a 10 túl snassz lenne)

2017.11.09. | Tamás J. Bertalan

godswindow8.jpg

 

Ha Magyarországon találomra kiválasztott emberektől megkérdeznénk az utcán, hogy mit tudnak Dél-Afrikáról, jó eséllyel valami olyasmi lenne a válasz, hogy az biztos valami nagyon messzi, kicsi, elmaradott és jelentéktelen ország. Ez azonban csak részben igaz - a nagyon messzi például stimmel belőle. Közben itt van ez az állam, ami tizenháromszor akkora, mint Magyarország, három fővárosa van, és 55 millióan lakják. Méghozzá a legkülönfélébb népek, ahol pedig ennyi fura szerzet él, ott fura jelenségekből sincs hiány. Ezekből következik most néhány!

Címkék: bűnözés bor korrupció banán nelson mandela dél-afrika dél-afrikai köztársaságA temető, amelybe beköltöztek az élők

2017.06.29. | Tamás J. Bertalan

01manila-cemetery-7-superjumbo.jpg

 

Manila külvárosában akkora a zsúfoltság, hogy új telkek hiányában az emberek egyszerűen beköltöztek a temetőbe. Boltok és droglaborok egyaránt működnek a sírkövek között, miközben komplett családok élnek régi ravatalozókban.

Címkék: bizarr ázsia temető manila fülöp-szigetek3+1 menő vagy bizarr jármű a Fülöp-szigeteken

2017.06.19. | Tamás J. Bertalan

img_20170501_164135-01.jpeg

Címkék: motor közlekedés autó hajó fülöp-szigetek banka jeepney tuk-tuk philippine airlinesUnatkozol? Zabálj csirkebelet!

2017.05.01. | Tamás J. Bertalan

tumblr_lq5v86mwuh1qdqwowo1_1280.jpg

 

Manilában kipróbáltam az egyik legnépszerűbb filippínó csemegét, az isaw-ot, ami nem más, mint grillezett csirkebél! Szörnyen hangzik, de nagyon jó!

 

Címkék: konyha étel recept gasztronómia manila fülöp-szigetek isaw csirkebélAz élet egy átlagos kisvárosban a Fülöp-szigeteken

2017.04.25. | Tamás J. Bertalan

dsc09833.jpg

 

A filippínóknak nem kell a pompa. Van itt minden, a zacskóban árult kólától a viadalokra tenyésztett kakasokig!

 

Címkék: drog piac szokások karaoke kakasviadal fülöp-szigetek caramoanA gyilkos kókusztól az üvöltő erdőig, avagy dolgok, amelyek megölhetnek a Fülöp-szigeteken

2017.04.22. | Tamás J. Bertalan

dsc09745.jpg

 

Aki Délkelet-Ázsia e csodás szegletébe vágyik, nem árt, ha szem előtt tart néhány dolgot. Például hogy a természet nem csak gyönyörű, de rohadt veszélyes is, és hogy itt még a növények is simán kinyírhatják az embert.

 

Címkék: halál állat veszély kabóca állatvilág erdő növény fauna fülöp-szigetek kókuszpálma kőhalMabuhay!

2017.04.17. | Tamás J. Bertalan

dsc09719-01.jpeg

 

A filippínók nyelvén, tagalogul ez annyit tesz: Üdv! Mármint üdvözlésre használják, de szó szerint azt jelenti: élj! Igen, így, felszólító módban. Hát én most itt élek, úgyhogy innen írok egy darabig!

 

Címkék: utazás fülöp-szigetek filippínó tagalog mabuhay ottdolgozós ottélősEgy ingyenélő Zágrábban

2013.04.14. | Tamás J. Bertalan

100_1501.jpg

 

Zágrábra úgy zuhog a fény, mint jobb sorsú országok nagyvárosaira ősz idején az eső, és ez a kozmikus világosság mintha megolvasztaná a fák lombkoronáját: csorgatott méhviasz-szálak módján folynak alá a zölddel szegett ágak, míg egészen a földet súrolják. Máskor a kínai cseresznye élénkségével és eleganciájával fordulnak a nap felé, bimbóik előkelősködő éttermek fogásait körítő krumplirózsákra, és egyéb, zöldségekből faragott virágszerűségekre emlékeztetnek. Hetven nyestbőrért lehet már ilyesfajta étkekhez jutni, tudják, nagy tányéron kis semmi, mindez leöntve valami mártással, amihez hasonlót egyszerűségben nevelkedett őseink előrelátóan már a szájukba sem vennének, „jó lesz az a Burkusnak, öntsd a többihez!”.

Címkék: sör horvátország gasztro étterem zágráb burek karlovacko tomislav dolacUtolsó bejelentkezés Norvégiából

2009.05.22. | Tamás J. Bertalan

p1010985.JPG

 

Tekintve, hogy holnap hazamegyek, már semmi értelme nem lenne tovább írni a North Park blogot.

 

A könyvváltozat hamarosan a boltokban, DVD-n extra hányós/konyhában kiabálós videókkal megrendelhető, a hűséges olvasókat pedig már most megajándékozom ennek a csodálatos installációnak a képével, melyet fáradtságos munkával sikerült felépítenem a szobám polcának tetejére az elmúlt hónapok emlékeiből, benne névrokonom, Bart Simpson, lábszagűző-spray, nyomtatott anarchizmus, lambi-papírzsepi, stolichnaya-vodka, fogpiszkáló, absztrakt festmény, godard-tíz lemezen, dfds, majd száz bolti blokk, tucat üres üveg, monty python...

 

Isten óvja a királynőt, szevasz Norvégia!

Címkék: norvégia osloStavanger: Preikestolen és furcsa múzeumok

2009.05.19. | Tamás J. Bertalan

kepek_279.JPG

 

Eljött a National Holiday, ami azt jelenti, hogy egész Norvégia mulat, ünneplik az alkotmányt, meg hogy itt a tavasz! Ezért is késtem a beígért stavangeri élménybeszámolóval...

Címkék: norvégia túra múzeum hegy stavanger preikestolenCsövesként Bergenben

2009.05.07. | Tamás J. Bertalan

kepek_130.JPG

 

Miután anno megvettük a jegyeket a kis körutazásunkra, kiderült, hogy ún. take away examünk lesz, pont mikor ott leszünk Bergenben. Ez olyan, mint az elvitelre kért kínai kaja: felteszik a kérdéseket online, oszt neked meg kell válaszolni három nap alatt kérdésenként két oldalban. Aztán ott volt még a nehezítő körülmény, hogy Esztivel, aki hazament OTDK-zni, és csak itt csatlakozott hozzánk, találkoznunk kellett a városban 23:00 körül. Aztán még el kellett keverednünk a szállásadónkhoz, aki valahol a külvárosban lakott, ami nem volt egy sétagalopp.

Címkék: norvégia bergen hansaTrondheim: eső! A frizura azonban a régi...

2009.05.04. | Tamás J. Bertalan

p1010245.JPG 

Trondheimben az eső olyan, mint a buszjáratok: menetrendszerint jön, olyan jó 15 percenként. Mégis nagyon jó hangulata van az egésznek...

Címkék: norvégia bicikli mayhem lift black metal trondheimVisszaváltottam az üvegeket és dobozokat

2009.04.16. | Tamás J. Bertalan

p1000988.JPG

 

70 koronát kaptam értük, namármost ehhez tudni kell, hogy 1nok/doboz a kvóta, és a 0,33-as carlsbergeket, amelyeket még koppenhágából mentettem (vagy 30 db doboz), azért nem is adtak egy fillért sem. Egy IKEA-s zsákra volt szükségem hogy visszavigyem őket. 

Címkék: sör norvégia visszaváltás oslo rema 1000 bare ölA titokzatos odú

2009.04.10. | Tamás J. Bertalan

 

Lassacskán elolvad a hó, ami meglepetések egész sorát hozza elénk. Idáig nem is tudtam, hogy a mosoda előtt pl. vannak tuják, mert eddig nem látszottak. De ennek hatására eltűnt a szobám ablaka alatt lévő titokzatos odú is. Ez egy kis hóhányás volt, valami bejáratfélével, és legnagyobb csodálkozásomra néha emberek jöttek elő, néha pedig eltűntek benne, hogy milyen céllal, arról fogalmam sincs. 

Címkék: norvégia tél síelés oslo odúA norvég családi filmek csodálatos világa

2009.04.05. | Tamás J. Bertalan

rafiki-2009-us-poster.jpg


Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy egy év múlva egy karácsonyi családi tévéfilmben fogok statisztálni Oslo külvárosában, akkor tuti körberöhögöm. Erre mégis.

Címkék: film norvégia karácsony statiszta oslo best friends bestevennerHajókirándulás Koppenhágába

2009.04.04. | Tamás J. Bertalan

flik_13.JPG


A hosszú hallgatás oka, hogy vasárnap leléceltem egy koppenhágai hajókirándulásra, amiből kedden tértem haza (vagyis hát Osloba), szerda óta pedig statisztáltam. Utóbbiról is írok nemsokára, de először következzék a túra összefoglalása, képekkel megtámogatva (thx for Zsanett).

Címkék: norvégia dánia hajó koppenhága oslo pearl of scandinaviaElmentem egy kiállításra, aminek Paris Hilton volt a témája... Tényleg!

2009.03.20. | Tamás J. Bertalan

phfs.jpg

 

Azért szeretem a modern művészetet, mert ha helyén kezeli az ember, akkor nagyon szórakoztató tud lenni. Például azon a ponton, hogy az ajtón belépve kezedbe nyomják a piát, ott pozitív. Tegnap este voltam kiállításon, Paris Hilton: Fantasy and simulacrum, ez volt a címe, az alkotó vmi Iké Udé. Szerintetek?

Címkék: norvégia kiállítás művészet paris hilton oslo modern művészet iké udéJó hogy vége a '90-es éveknek, és nem jön újra el...

2009.03.07. | Tamás J. Bertalan

 

Óriási heringparty volt tegnap, egy folyosón nyomorogtunk buli gyanánt, aminek örömére az utolsó söröm társaságában inkább elsétáltam a tóhoz az éjszaka közepén...

Címkék: koncert norvégia buli a day in the life oslo vojtech prochazka trio sognsvannViking hajóktól a sarki jégtörőkig

2009.03.04. | Tamás J. Bertalan

p1010292.JPG

 

"Maradványok nem maradnak. Az már egy maradt valami..."

 

Címkék: történelem norvégia viking hajó oslo sarkkör fram fram museumHoni soit qui mal y pense!

2009.03.03. | Tamás J. Bertalan

 

 A kép Olso központjában készült.

 

gay: 1. vidám 2. élénk 3. jókedvű 4. tarka 5. homoszexuális

 

A mai villámpostunk címében szereplő mondat pedig a középkori francia Térdszalag-rend jelmondata, mely szabad fordításban annyit tesz: "Rossz az, aki rosszra gondol!" 

Címkék: norvégia oslo gay kidsUtcaszínház hóesésben, mínusz 10-ben

2009.03.02. | Tamás J. Bertalan

 

Háttérinfoként nem árt tudni, kicsoda Knut Hamsun - ő Henrik Ibsen és Björnstjerne Björnson mellett a norvég irodalom harmadik legjelentősebb alakja, 1920-ban irodalmi Nobel-díjat kapott, majd öreg korára kissé elhülyült, és a nácik pártjára állt, aminek hatására jó időre közútálat tárgya lett hazájában, amely hangulatban hét évig kellett tengődnie, mielőtt 1952-ben elhunyt (összehasonlításképp: 1859-ben született, sz'al még így is majd 100 évig húzta).

Címkék: kultúra színház norvégia éhség oslo knut hamsunMunch (ejtsd: Munk)

2009.02.22. | Tamás J. Bertalan

_26angol.bmp

 

Voltam az Edvard Munch Múzeumban. Annál is inkább különös élmény volt Munch életművét két napnyi másnaposság után vizslatni, mert a fickónak alkoholproblémái voltak (hasznos infok itt magyarul, itt angolul). Továbbá némi szexuális frusztrációja is, legalábbis tárlatvezetőnk minden egyes képen talált valami fallikusat, ha mást nem, egy többé-kevésbé egyenes vonalat.

 

Címkék: norvégia kiállítás művészet múzeum festészet sikoly oslo munch edvard munchsüti beállítások módosítása