A temető, amelybe beköltöztek az élők - North Park

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

A temető, amelybe beköltöztek az élők

2017.06.29. | Tamás J. Bertalan

01manila-cemetery-7-superjumbo.jpg

 

Manila külvárosában akkora a zsúfoltság, hogy új telkek hiányában az emberek egyszerűen beköltöztek a temetőbe. Boltok és droglaborok egyaránt működnek a sírkövek között, miközben komplett családok élnek régi ravatalozókban.

 

Általában olyasmit osztok meg itt, amit a saját szememmel láttam, de ezúttal kivételt teszek, ugyanis találtam egy érdekes cikket/fotósorozatot a New York Times oldalán. Meg amúgy is, vannak dolgok, melyeket jobb tisztes távolból szemlélni, mondjuk jó messziről, egy monitoron keresztül. Az Észak-Manilai Temető ilyen.

 

01manila-cemetery-1-superjumbo.jpg

 

A Fülöp-szigetek fővárosának legnagyobb köztemetője 1904 óta terjeszkedik folyamatosan, mára pedig 54 hektárnyi területet borít a sírkövek és mauzóleumok végeláthatatlan sora. De nem csak ettől különleges ez a hely, a holtak között ugyanis családok sokasága éli mindennapjait.

 

Manila lakosságát csak megbecsülni lehet - hivatalosan 12 millió körül mozog, de egy-két budapestnyi ember még simán eltipródik egymás tyúkszemén a belvárost körbefolyó favellák rengetegében.

 

Maniláról amúgy ebben a posztban írtam (hint: egy nagy trágyadomb az egész).

 

Mondanom sem kell, ennek a rengeteg embernek egy jelentős hányada elképesztő nyomorban él, ilyen körülmények között pedig a legrosszabbul hangzó melók is felértékelődnek. így például az is, ha tehetős manilai családok kriptáit kell gondozni. Az első családok azért költöztek a temetőbe, hogy rendben tartsák a gazdagok sírjait, cserébe kapnak pénzt kosztra és kvártélyra, még ha az utóbbi ez esetben azt is jelenti, hogy egy ravatalozóban kell élni a temető közepén.

 

01manila-cemetery-4-superjumbo.jpg 

 A sírok közt ma gyerekek játszanak, árusok kínálják a portékájukat a sírkövekre épült bódékból. Vezetékes víz nincs, sok kunyhóban még áram sem. A temető a lakóktól függetlenül üzemel - van, hogy nyolcvan temetést is tartanak egy nap. Egy sírhelyet általában öt évre lehet megváltani. Ha a család nem fizet, miután letelt az öt év, exhumálják a holttestet - a csontok és egyéb maradványok így gyakran zacskókban hevernek a sírok közti szűk utcákon.  

 

01manila-cemetery-5-superjumbo.jpg

 

01manila-cemetery-2-superjumbo.jpg

 

01manila-cemetery-3-superjumbo.jpg

 

További képek és egy csomó infó a New York Times cikkében, itt!

 

Címkék: bizarr ázsia temető manila fülöp-szigetek



A bejegyzés trackback címe:

https://northpark.blog.hu/api/trackback/id/tr1012627995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása