A gyilkos kókusztól az üvöltő erdőig, avagy dolgok, amelyek megölhetnek a Fülöp-szigeteken - North Park

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

A gyilkos kókusztól az üvöltő erdőig, avagy dolgok, amelyek megölhetnek a Fülöp-szigeteken

2017.04.22. | Tamás J. Bertalan

dsc09745.jpg

 

Aki Délkelet-Ázsia e csodás szegletébe vágyik, nem árt, ha szem előtt tart néhány dolgot. Például hogy a természet nem csak gyönyörű, de rohadt veszélyes is, és hogy itt még a növények is simán kinyírhatják az embert.

 

Az utazás előtt én is kaptam egy csomó infót a különböző veszélyes élőlényekről, melyekkel ugyan ritkán lehet összefutni, de nem árt rájuk felkészülni. Ezek tehát a kedvenc gyilkológépeim (nem akarok sorrendet felállítani, úgyhogy legyen mindegyik simán 1):

 

1. Kőhal

 

Besétálsz a tengerbe gyanútlanul egy hosszú nap végén, ez a kis rohadék meg egy darab kőnek álcázva ott ücsörög a homokban. Nem azért, hogy lecsapjon rád, csak szeret ott pihenni, de ha rálépsz, elég csúnyán el tud intézni a hátán lévő tüskékkel, melyek rendkívül erős mérget tartalmaznak. Pedig valljuk be, kevés megalázóbb van annál, ha megöl valami, ami olyan mint egy kő!

 

stone-fish.JPG

A kőhal méltó ellenfele lehetne Grumpy Cat-nek. 

 

1. A gyilkos kókuszpálma

 

A kőhal legalább egy állat, az viszont tényleg mindennél aljasabb, amikor egy fa az, ami elpusztít. Márpedig a kókuszpálmák dokumentáltan végeztek több emberrel is, még ha a nekik tulajdonított több száz haláleset valójában csak városi legenda is. A hivatalos tájékoztatónk így foglalta össze a kókusztámadás tüneteit:

 

Symptoms: Lots of pain or loss of life...

 

A módszer roppant egyszerű: a fák alatt lófráló embert egyszer csak eltalálja egy többkilós kókusz, amely miután megérett, elérkezettnek látta az időt arra, hogy lepottyanjon a fáról. A Fülöp-szigetek tehát azért roppant köcsög hely, mert nem elég a lábad elé nézni, folyamatosan kémlelni kell felfelé is!

 

dsc09756.jpg

Ezen a képen több veszedelmes gyilkos látható.

 

1. Óriás százlábú

 

Sokkal nagyobb, mint a sima százlábú (lásd: óriás), és baromi agresszív. Hogy mennyire, azt jól érzékelteti az a sztori, amit egy helyi fehér mesélt, aki kettévágott egy ilyen dögöt, mire a fej megtámadta a farkat. Ha megcsíp, nagy, vörös fájdalmas duzzanat marad a helyén és napokig ég!

 

amazonian-giant-centipede.jpg

 

1. A másik gyilkos fa

 

Van még egy fa, ami kellemetlen pillanatokat okozhat, méghozzá egy fekete törzsű izé, aminek elég megérinteni a leveleit, és bekábulsz. Sajnos nem fotóztam le, pedig megmutatták. Helyette álljon itt egy kép a növénykedvelők legmenőbb magazinjáról, a Kerti Ondóról:

 

img_20170409_122846.jpg

 

1. Kabócák

 

A kabócák rohadt nagy bogarak, és kurvára nem G-dúrban zúgnak a fákon, hanem artikulátlanul üvöltenek egész nap. Tényleg nagyon nagyok, és elképesztően hangosak,konkrétan sivító hangot hallatnak, ha veszélyben érzik magukat.

 

img_20170419_205319.jpg

 

Pechünkre pedig folyamatosan így érzik, ezért álló nap üvöltenek, hogy távol tartsák a madarakat. Aki erdő mellett lakik a Fülöp-szigeteken (mint én), az kénytelen megbarátkozni azzal, hogy egy folyamatos őrjöngő hangorkán veszi körül. Ilyen:

 

A nagyváros zaja, mi? A Fülöp-szigeteken szabályosan üvölt az erdő! #forest #cicada #noise #nature #philippines

Tamás J. Bertalan (@tamasjbertalan) által megosztott bejegyzés,

 

A kabóca amúgy teljesen veszélytelen, de szépen lassan az őrületbe kerget, ez a módszere!

 

Van ezen kívül még számtalan veszélyes/mérges állat: skorpiók, oroszlánhalak, tengeri sünök, különböző kígyók, ráják, betegségeket terjesztő szúnyogok és bosszantó rovarok, de szerencsére ezek nagy része (a szúnyogot leszámítva mondjuk) jobban fél az embertől, mintsem ujjat húzzon vele, úgyhogy ezekkel eddig nem találkoztam. Találkoztam viszont egy csomó minden mással. Itt van például egy halott százlábú:

 

img_20170419_114953.jpg

 

Ez meg egy szemérmes rák egy kő alatt:

 

 

img_20170417_111107.jpg

 

Ez pedig egy gyíkféle, ami szerencsétlenségére találkozott a helyiekkel, akik nem bántak vele kesztyűs kézzel:

 

img_20170417_112849.jpg

 

Ja, és miközben ezt írtam, gekkók rohangáltak a szobám falán!

 

img_20170416_204212.png

 

 

Címkék: halál állat veszély kabóca állatvilág erdő növény fauna fülöp-szigetek kókuszpálma kőhal



A bejegyzés trackback címe:

https://northpark.blog.hu/api/trackback/id/tr312445107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása