Az 55 millió stoptábla országa, avagy közlekedés Dél-Afrikában - North Park

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Az 55 millió stoptábla országa, avagy közlekedés Dél-Afrikában

2017.11.20. | Tamás J. Bertalan

roadside2.gif

 

Nem az Európában viszonylag ritka bal oldali közlekedés a legfurcsább dolog, amit a dél-afrikai közutakon tapasztalhat az ember.

 

Vegyük például ezt az elefántveszélyre figyelmeztető táblát! Mondjuk kevés az esély rá, hogy valóban elefánt tévedjen az ember elé, de jobb az óvatosság!

 

-Lassítsál, Főni! -Mér', fekvőrendőr lesz? -Nem. Elefántok! #onlyinsouthafrica #roadsign #elephant #elefánt

Tamás J. Bertalan (@tamasjbertalan) által megosztott bejegyzés,

 

Más állatok azonban viszonylag gyakran bukkannak fel az úton, például antilopok. 

 

antiloop.gif

 

A zsúfoltabb részeken egymást érik a stoptáblák. Ez azt jelenti, hogy a kereszteződésekben nem csak az alsóbbrendű útról érkezőnek kell megállnia, hanem annak is, aki történetesen a főúton megy. Ráadásul semmiféle formális szabálya nincs az elsőbbségadásnak - az hajthat tovább először, aki előbb ért a kereszteződésbe. Ennek elsőre semmi értelme, csakhogy megvannak a sajátos okai. Egyrészről ha nem lennének stoptáblák, állítólag senki sem állna meg a főutakon, és lehetetlen lenne másoknak rákanyarodni. Másrészt pedig baromi sok a gyalogos, de tényleg, még a kevésbé lakott területeken, két város között is rendszeresen látni az út mentén vagy az úton caplató embereket, lakott területen pedig boldog-boldogtalan az úton császkál, a stoptáblák pedig lassítják a forgalmat, így kevesebb embert ütnek el. Ugyanezen okból egy csomó fekvőrendőr is van a forgalmasabb részeken, ahol pedig nem ezek miatt kell lassítani, ott a brutális kátyúk miatt. Nem azért, helyenként egészen kitűnő az úthálózat, viszont ha rossz egy út, akkor az nagyon rossz, körülbelül tankcsapda-méretű mélyedésekkel, amiket gyakran csak azután tábláznak ki, hogy az ember már áthajtott rajtuk.

 

A másik kedvenc táblám ez:

 

sadc_road_sign_r217_svg.png

 

Ezt egy csomó helyi kollégánk sem ismerte, de kiderítettük, hogy azt jelenti: "Megállni tilos!"

 

artheader_taxi-toyota-sesfikile_2015-10-20_white-748x350.jpg

 

A tömegközlekedés legnépszerűbb formája az ún. combi. Ezek kis fehér buszok, amiket le kell inteni és kb. 10 randért elvisznek, feltéve, hogy arra mennek, amerre szeretnél. Ez utóbbi általában a probléma, ugyanis általában a sofőr sem tudja megmondani, meddig megy, a combik ugyanis nem bejáratott útvonalon közlekednek, hanem különböző random tényezők által vezérelve, úgymint hőmérséklet, napszak, az utasok száma/neme/célja vagy épp a buszvezető kénye-kedve. Meg persze a technológiai feltételek - a semmiben lerohadó combi senkit nem lep.meg, utasai percek alatt szétszélednek, és gyalog folytatják útjukat a következő város, vagy még működőképes combi felbukkanásáig.

 

És végezetül a kézifék az egyébként japán gyártmányú bérautónkban:

 

brake.gif

Címkék: köztársaság elefánt antilop stoptábla dél-afrika dél-afrikai köztársaság



A bejegyzés trackback címe:

https://northpark.blog.hu/api/trackback/id/tr914042652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása