Hajókirándulás Koppenhágába - North Park

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Hajókirándulás Koppenhágába

2009.04.04. | Tamás J. Bertalan

flik_13.JPG


A hosszú hallgatás oka, hogy vasárnap leléceltem egy koppenhágai hajókirándulásra, amiből kedden tértem haza (vagyis hát Osloba), szerda óta pedig statisztáltam. Utóbbiról is írok nemsokára, de először következzék a túra összefoglalása, képekkel megtámogatva (thx for Zsanett).

 

Már emlegetve volt errefelé a Skandinávia gyöngye, a "nagy úszó hodály", amely Koppenhága-Oslo útvonalon közlekedik. Sokemeletes cucc, a mi kabinunk a kilencediken volt, szal el lehet képzelni, hajón idáig még sohasem lifteztem, de mindent ki kell egyszer próbálni.

 

flickr1.jpg

 

flik_11.JPG

 

flik_18.JPG

 

A hajóút több szempontból megéri: ad 1. ott a látvány, előbb a távolodó Oslo, a vadregényes szigetek (ezen élnek medvék?- tette fel a költői kérdést Zsanett, kár, hogy akkor épp egy kb. 5x5-ös földhányás mellett mentünk el), plusz a tenger maga; ad 2. a gyutifrí shop, ahol valami szemtelenül olcsó minden.

 

Már írtam pl. az itteni sörárakról (emlékeztetőül: a legolcsóbb bolti sör, 0,5 l = 17 nok, 100 nokból tehát kb. hatot tudsz venni), namost a hajón a 24-es carlsberg csomag 99nok.

 

Miközben mi Attilával kifosztjuk a Martinis pultot, az asszonynép szemtelen módon támadja le a szépészeti osztályt, ahol magukra fújtak/kentek mindenféle dolgokat, olyan 30 ropi értékben, de ezt ott senki sem bánta, mindenki így tolta (mellesleg rájöttem, hogy vonzódom az egyenruhás nőkhöz:).

 

Szóval az este eléggé mámoros hangulatban telt (ja, nem mondtam, a hajó egy éjszaka alatt ér át). Az utazóközönség alapvetően három rétegből állt:

 

  1. unatkozó, jólszituált nyuggerek
  2. család nagyon sok gyerekkel
  3. fiatalok, akik különböző élvezeti dolgok miatt választják a hajót (ld. betépett fetrengés a jakuzziban a fedélezeten).
     

Így mi pl. cowboycuccos németekkel mulattunk a fedélzeten, aztán kidobattuk magunkat egy szórakozóhelyről, mint kiderült, nem lehet piát bevinni (what a surprise!). Az estét egy bárban zártuk, jó messze a rosszemlékezetű bárzongoristától (aki gépdobbal próbálta lenyomni a floydtól a "Kellemesen nyomott" c. számot, az istenkáromló), némi sör társaságában. Reggel nyolckor a kapitány bársonyos hangjára lehet ébredni, amelyet ugye ilyenkor érthető okokból kínzó fejfájás kísér, aztán lassúdad készülődés, és ki a városba.

 

flik_36.jpg

 

flik_68.jpg

 

flik_43.JPG

 

flik_56.jpg

 

flik_63.JPG

 

flik_52.JPG

 

flik_74.jpg

 

flik_70.jpg

 

Koppenhága nagyon szép város szerintem, szebb, mint mondjuk Oslo. Kiváló pékségeik egyikében reggeliztünk, egy idős hölgy szolgált ki minket, aki leginkább Paul McCartney és Angela Lansbury keverékének tűnt. A belvárosi császkálás csak megerősített abbéli hitemben, hogy Koppenhága tök jó, és bár nem volt pontos útitervünk, így is elég sok mindent láttunk (igaz, a feléről nem tudtuk elsőre, mi az). Volt szerencsém például lefényképezkedni a világ vélhetően legízléstelenebb épületével is (ld. kicsit lejjebb), meg láttuk a nagyon szép telefonközpontot. A nőket megint megbolondították a Sale!-feliratok, így egy idő, és egy új kardigán múlva kissé fáradtan vettük be magunkat egy helyi egységbe, hogy harapjunk valamit. Sikerült kifognunk a lehető legmultikultibb helyet (vagy ahogy akkor megfogalmazásra került: "Tetszik ez a hely... annyi sok fasság van itt!"), rusztikus berendezésbe oltott mexikói hangulat, angolos felhangokkal, amcsi burgerekkel, és másodgenerációs magyar pincérrel, akit Sipos Sándornak hívtak, de magyarul nem igazán tudott, pl. a jónapotját egyikünk sem vágta, mondta is, hogy nem baj, nem próbálkozik (egyébként is, arra hogy magyarok vagyunk, csak egy útlevélből jött rá). 

 

Na, a visszaút, az aljasabb volt már, csak más szempontból: mint kiderült alapjáraton nem vagyok tengeribeteg, de vihar idején annál inkább, így az utat egy pózba merevedve töltöttem egy ágyban, amelyre kb. fél liter vörösbor került kiöntözésre Eszti révén, aki később lenyúlta a cipőmet, és abban próbált norvégul társalogni a (nem szexuális értelemben vett) night club nyugdíjas közönségével, kezében házikolbász és martini rosso.

 

Hálistennek hajnalra elült a vihar, mire Osloba értünk, már nem is akart kifordulni a belem. Aztán hazaérve láttam csak az e-mailjeim közt, hogy másnap már mehetek is reggel statisztálni egy norvég tv-filmcsodába. De erről később. Addig is nézegessétek Koppenhágát!

Címkék: norvégia dánia hajó koppenhága oslo pearl of scandinavia



A bejegyzés trackback címe:

https://northpark.blog.hu/api/trackback/id/tr21046040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása