Közlekedés Osloban - North Park

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Közlekedés Osloban

2009.01.29. | Tamás J. Bertalan

oslo_t-bane_linjekart_svg.png

 

Mint ígértem, teszek közzé némi hasznos infot Osloba/Oslon belüli közlekedéssel, különös tekintettel a tényre, hogy Ti, drága barátaim, hamarosan jöttök látogatóba hozzánk. Tekintve, hogy elmés módon Göteborgig váltottatok jegyet, marad a vonat (Ricsi-Dani duó részére inkább az autóstop, és különben is, oldjátok meg, a vonat olyan snassz lenne két ilyen kalandornak:).

 

Gyanítom hogy ebben az esetben az Oslói Központi Pályaudvarra fogtok érkezni (Oslo Central Station, vagy egyszerűen csak Oslo S), mi itt fogunk várni, hacsak valami közbe nem jön.

 

A városon belüli közlekedés már végtelenül egyszerű, és nyugodalmas, először is sokkal alacsonyabb az emberek száma, mint mondjuk Bp.-en, másodszor sokkal jobb a lefedettség, és mindenhova viszonylag könnyű eljutni.

 

Van heti bérlet (ukeskort), ami (tekintve, hogy felnőttek vagytok), 200 nok-ba kerül, azaz kb. 6000 ft-ba, a napi az meg 60 nok, szal ez jobban megéri, egy jegy pedig (ami egy óráig érvényes) 24 nok, tehát még ez tűnik a leglogikusabbnak, ez közvetlenül az állomás melletti Trafikanten-épületben megváltható, és minden eszközre valid, még a kompokra is (info a honlapjukon, a jó hír, hogy norvégul van, de viszonylag könnyen kikövetkeztethető, pl: dagskort=napijegy, de egyébként ajánlom a legnormálisabb netes norvég-angol szótárat).

 

Az egyes nagyvárosok tömegközlekedési lefedettségével kapcsolatban egyébként vannak ezek a vicces rajzok itt, Olso épp nincs köztük, de összehasonlíthatjátok itt. Utóbbi egyébként a legjobb leírás, amit a norvégiai csatangoláshoz olvasni lehet, nemhiába, valami műszaki beállítottságú ember írta, de mindenféle hasznos dolog van benne, pl. megnyugtató beszámoló a neten foglalt vonatjegyekkel kapcsolatban (azt hiszem, ez rátok is vonatkozik), meg a csúszásgátló felüljárókról...

 

Még annyit, hogy ha elmegyünk szórakozni (mert ugye valszeg lesz ilyen is), akkor az éjszakai busz, ami a ház előtt áll meg, 50 nok, és nem érvényes rá a bérlet, akárcsak Pesten, vagy Pécsen (asszem, bár nem gyakran használtam), a taxi meg a központból idáig olyan 200 nok, az elosztva még mindig túlélhető (mármint ha négyen vagyunk rá), ha minden kötél szakad. De ha már itt lesztek, nyugodtan a gondjainkra bízhatjátok magatokat.

 

No, ma este Balázs Elemér Group (mert mire is menjen a magyar ember Norvégiában, ha nem magyar jazzre), beszámoló holnap.

Címkék: norvégia tömegközlekedés oslo hasznos infó trafikanten



A bejegyzés trackback címe:

https://northpark.blog.hu/api/trackback/id/tr53910296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása