Dead Snow - Ein, Zwei, Die! - North Park

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Dead Snow - Ein, Zwei, Die!

2009.01.22. | Tamás J. Bertalan

dedsnow.jpg

 

Mi sem lehet stílusosabb az első post után, mint első osloi mozijegyemet épp a legújabb norvég filmcsodára, az oszlás tematikájával erősen szemező zombie/gore alkotásra, a Hótt hó-ra (Død Snø) megváltani, aminek már a címe is sejteti, milyen mély alkotással van dolgunk. Ja, by the way, egy norvég mozijegy átlag 100 korona egy premier-filmre, régebbi alkotásokra kicsivel olcsóbb.

 

Bár a filmet Csaba barátom jóvoltából az Izén már sikerült némileg népszerűsíteni, gondoltam itt is írok róla, főleg, hogy végre egészben láthattam a filmet, ami annyira rossz (méghozzá direkt), hogy az már (majdnem) jó. A náci zombik témája nem újkeletű, ott van például Zsan haverom nagy kedvence, a Zombies Lake (Tavizombik, vagy valami ilyesmi, 1981), vagy a Night of the SS Zombies (SS-zombik éjszakája, szintúgy 1981).

 

A Dead Snow azonban direkte túllép még a hagyományos zombifilmek ocsmányságain is - a mozi előterében kis lapok vannak kitéve egy nyereményjáték jegyében: megtippelhetjük, hány liter művér folyik el a filmben, 100, 231, avagy 450, a nyeremény pedig egy fülhallgató.

 

A történetről röviden (no, nem mintha különösebben bő lére lehetne ereszteni): hét fiatal (négy nő, három férfi felállásban) elmegy egy Isten háta mögötti hegyi kunyhóba hétvégére pihenni, ám egyszercsak a náci seregek feltámadt tagjai értük jönnek, és módszeresen kiírtják valamennyit. Mindezt rengeteg referenciával nyakonöntve, sorra idéződnek meg klasszikus mozik a Gonosz Halottól (Evil Dead, 1981) a Hullajón (Braindead) a Texasi láncfűrészes mészárlásig (1974), továbbá a nnorvégiát kicsit jobban ismerők jót mulathatnak azon, ahogy legnagyobb filmsztárjaikat sorra lemészárolják a lehető legképtelenebb, és elképesztőbb módon. A film fekete humorát illetően álljon itt az alábbi kis részlet (szigorúan 18 éven felüli, erős gyomrú olvasóknak/nézőknek):

 

 

Aki ezek után kedvet érez rá, annak csak kb. másfél órát fog elvenni az életéből, annyi időre meg épp elég vicces. Külön poén: a film része a Sundance Fesztivál hivatalos versenyprogramjának. Ajánlanám még e kategória hasonlóan rosszul hangzó darabját, ha valaki ráér, szerezze már be: a címe Hard Rock Zombies (1985), és egy halott metálbanda visszatéréséről és ámokfutásáról szól. 

 

A tegnapi esti filmet ellensúlyozva ma igazán kulturális program következik: a Zeneművészeti Főiskolán Krzysztof Penderecki műveit játszák ma, ugyanis Penderecki-napok vannak szombatig, holnap/után Ő is vezényel, ma azonban ingyenes a koncert, úgyhogy kizárásos alapon ma megyünk. Lehet hogy lesz róla itt valami, de az is lehet, hogy nem. Addig is vadásszátok a Dead Snow-t valahonnan!

Címkék: film mozi kultúra norvégia zombi zombifilm oslo dead snow dod sno



A bejegyzés trackback címe:

https://northpark.blog.hu/api/trackback/id/tr84895840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása