Az élet egy átlagos kisvárosban a Fülöp-szigeteken - North Park

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Az élet egy átlagos kisvárosban a Fülöp-szigeteken

2017.04.25. | Tamás J. Bertalan

dsc09833.jpg

 

A filippínóknak nem kell a pompa. Van itt minden, a zacskóban árult kólától a viadalokra tenyésztett kakasokig!

 

Pár napja bejártam Caramoan-t, ami egy kis település az azonos nevű félsziget egyik csücskében. Nehéz eldönteni, hogy városnak vagy falunak kellene inkább nevezni, de ha Répcelak vagy Lengyeltóti város lehet Magyarországon, akkor ez simán egy város. A falvak amúgy is nehezen behatárolható dolgok: Nagától a Caramoanba induló hajóig egy órát zötykölődtem egy kisbuszban, amelyben baromi nehéz volt elférni és véres foltok tarkították a hátsó ülést, és közben végig házak álltak az út mentén, mintha egy óriási községen haladnánk keresztül.

 

utazos.gif

 

Hol sűrűbben, hol ritkábban, de az egész terület lakott volt. Caramoan környékén már nem végig húzódnak a helyiek viskói az út mentén - az ember kigurul a városból, majd öt perc múlva néhány házba botlik, aztán megint semmi, aztán a semmi közepén legelő bivalyok, aztán megint néhány ház, parabolákkal.

 

dsc09812.jpg

 

De most maradjunk inkább Caramoannál. A főutcán nagyon sok kis bolt van, és bár elenyésző számban látni fehéreket, a helyiek azért jól láthatóan hozzászoktak a turistákhoz. A gyerekek persze megbámulják az embert, sőt, olyan is volt, aki odajött, és megszólított, természetesen angolul, ami itt hivatalos nyelv.

 

dsc09783.JPG

 

dsc09829.jpg

 

A városnak nagyon sajátságos hangulata van, kicsit úgy érzi az ember, Dél-Amerikában van, annyi a színes ház, és Jézus is ott figyel mindenhol.

 

dsc09805.jpg

 

dsc09824.jpg

 

Az egyetlen hivatalos látnivaló egy templom, ahol hétköznap is van forgalom, tekintve, hogy nagyon vallásosak az emberek.

 

dsc09821.jpg

 

dsc09823.jpg

 

dsc09822.jpg

 

De ahogy az lenni szokott, a nem hivatalos látnivalók sokkal izgalmasabbak. Ezek voltak a legérdekesebb megfigyeléseim:

 

Karaokemánia

 

A filippínók megőrülnek a karaoke műfajáért, és ez egészen furcsa jelenségekhez vezet, például hogy random boltok sarkában van karaokegép mikrofonnal, és spontán el lehet kezdeni énekelni a nap bármely szakában. Nagyon szeretik a zenét, és a legérdekesebb, hogy nagy piaca van az írott cédéknek. Ezek rendszerint tematikus válogatások, fekete-fehér nyomtatott borítóval, én is vettem kettőt véletlenszerűen, szürreális házibulihoz még jól jöhet.

 

dsc09838.jpg

 

Kóla elvitelre, cigaretta szálanként

 

Sok boltban lehet üdítőt venni elvitelre, ami azt jelenti, hogy a kívánt mennyiséget kitöltik egy zacskóba, és adnak hozzá egy szívószálat. Hasonlóan furcsa szokás, hogy sok helyen árulnak cigit szálanként, ami összességében drágább, mint venni egy doboz cigit egyben, úgyhogy teljesen érthetetlen szokás.

 

Rajongás a kakasokért

 

A kakasviadaloknak óriási hagyománya van errefelé. Rengeteg udvaron látni kifejezetten erre a célra tartott kakasokat. Onnan lehet őket megismerni, hogy ki vannak kötve.

 

dsc09800.jpg

 

Ez itt egy komplett kakasfarm, kakaslakosztályokkal (azok a kis kerek izék):

 

dsc09816.jpg

 

Nem sikerült kiderítenem, mikor van kakasviadal, pedig elmennék egyre, csak úgy kíváncsiságból, de ha nem jön össze, akkor sincs semmi baj, ugyanis meg lehet venni Blu-ray kiadásban is, szóval az ember akár otthon is nézheti, ha lemaradt.

 

Füst mindenütt

 

A szúnyogok ellen a legjobb természetes védekezési mód a füst, ezért az udvarokon és a város határában szinte mindig égetnek valamit, amitől enyhe füstszag leng be mindent.

 

Háború a drog ellen

 

Duterte trónra lépése beiktatása óta szenvedélyesen üldözi a drogosokat, már egy spangliért is börtön jár, kereskedelmi mennyiségekért pedig az életével is fizethet az ember. De ha ez sem rettentene el valakit, ki is írják sok helyen, több nyelven.

 

dsc09844.jpg

 

És most következzen még néhány random életkép:

 

dsc09817.jpg

Ez a helyi egyetem épülete.

 

dsc09803.jpg

 

dsc09819.jpg

 

dsc09799.jpg

Nyomatják a melókát az arcok.

 

dsc09831.jpg

 

dsc09841.jpg

 

dsc09835.jpg

Kívánatos dolgok a piacon.

 

dsc09783.jpg

A pusztító hőség hazájában ha van jeged, te vagy az isten!

 

dsc09851.jpg

Ja, és árulnak Rubik-kockát!

Címkék: drog piac szokások karaoke kakasviadal fülöp-szigetek caramoan



A bejegyzés trackback címe:

https://northpark.blog.hu/api/trackback/id/tr2012447889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása