A norvég családi filmek csodálatos világa - North Park

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

A norvég családi filmek csodálatos világa

2009.04.05. | Tamás J. Bertalan

rafiki-2009-us-poster.jpg


Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy egy év múlva egy karácsonyi családi tévéfilmben fogok statisztálni Oslo külvárosában, akkor tuti körberöhögöm. Erre mégis.

 

Jól hallottátok: karácsonyi családi tévéfilm, a címe baromi frappáns, és sokat sejtető: "Best Friends".

 

A sztori szerint egy norvég kislány összeismerkedik egy épp kiutasítás előtt álló bevándorló család hasonló korú, színesbőrű leánytagjával, és mindenféle izgi kalandokat élnek át. Aztán, mielőtt az egész nemkívánatos, beszivárgó bandát kipaterolnák valami melegebb országba, a kislány (kapaszkodjatok!) behatol az osloi parlamentbe, és egy csodás beszéddel meggyőzi a képviselőurakat, hogy ugyanmár hagy maradjon a kedves család.

 

Na, velünk épp ezt a jelenetet vették fel, mi voltunk a sajtó, akik a szokásos uncsi parlamenti szájtépést hallgatják, amikor a különös eset bekövetkezik. A végén veszettül kell kattintgatni a fényképezőgéppel, meg jegyzetelni, mikor a sok képviselő (szintén statiszták) felállnak, és megtapsolják a kislány fölöttébb építő jellegű ötletét. Szinte látom, ahogy a nyál és a cukrozott takony átrepeszti a televíziók képernyőjét, és elönti a norvég családok nappaliját. Elképzeltem a jelenetet a magyar viszonyok közt:a jólszituált magyar család kislánya összeismerkedik egy kisebbségi felmenőket magáénak tudó pajtással, akiket illegális bevándorlókként ki akarnak paterolni, hiába van éttermük a józsefvárosi piac mellett. Erre a csaj felkapja az agyvizet, nagy nehezen átverekszi magát a Kossuth-téri tüntetőkön, aztán beszökik a parlamentbe, ahol épp Fletó csomagol elfele, majd Szili Katalin megadja a szót, és a megható beszédtől még Áder János kőarca is enyhe grimaszba torzul.

 

A szomszéd stúdióban szintén karácsonyi film forgott, úgy tűnik ennek van szezonja, decemberben majd a húsvéti filmeket forgatják le. Az izgibb lehetett, voltak benne mindenféle manók, meg entarcú emberek szürcsölték szívószállal a maszkjukon keresztül a gyümilevet a szünetekben, amikor mi a kávét és sütit fosztogattuk. Szünetből elég sok akadt kezdetben, pl. szerdán teljesen el voltak csúszva a betervezettel, és nem került sorra a jelenetünk, ott napoztunk a stúdió udvarán du. 4-ig, aztán hazajöhettünk, de azt a napot is ugyanúgy kifizették, mintha forgattunk volna. A másik két nap már zajlott az élet, de a legviccesebb a többi statiszta volt. Mindenféle középkorú emberek, parabola-ügynökök, vízvezetékszerelők, kőművesek, akik saját elmondásuk szerint gyakran vállalnak ilyen melót, mert hogy móka, meg pénz egyszerre.

Címkék: film norvégia karácsony statiszta oslo best friends bestevenner



A bejegyzés trackback címe:

https://northpark.blog.hu/api/trackback/id/tr641048134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása